AVEBE, opgericht in 1919, was eerst een marketing- en verkooporganisatie voor meerdere zelfstandige Nederlandse aardappelzetmeelcoöperatieven. De term AVEBE is een afkorting van Aardappelmeel Verkoop Bureau.
De eerste tientallen jaren stond bij AVEBE het verkopen centraal. In de jaren 40 en 50 van de twintigste eeuw begonnen de, nog steeds onafhankelijke, fabrieken die aangesloten waren bij AVEBE aan een innovatieproces met de ontwikkeling en productie van speciale producten (derivaten) op basis van aardappelzetmeel. Vervolgens breidde AVEBE haar mogelijkheden op het gebied van derivatenproductie uit.
In 1971 was AVEBE niet langer alleen een verkooporganisatie, omdat de fabrieken het besluit namen hun productiefaciliteiten aan deze verkooporganisatie te koppelen. Vanaf dat moment was AVEBE formeel een productie- en verkooporganisatie waarbij duizenden boeren aangesloten waren. De focus lag bij de productie van aardappelzetmeel, maar research en development op het gebied van gemodificeerd zetmeel werd steeds belangrijker.
Tegenwoordig bezit AVEBE haar eigen productiefaciliteiten, met name in Europa, en verkoopt AVEBE wereldwijd hoge kwaliteit zetmeel en zetmeelspecialiteiten.
In 2007 heeft AVEBE haar innovatiedochteronderneming Solanic opgericht. Solanic richt zich op de niet-zetmeel ingrediënten van de zetmeelaardappel, met name hoogwaardige eiwitten.
Stabiel Draaien met Lean & Six Sigma, een zaak van techniek en gedrag !
Sinds een aantal jaren is AVEBE bezig met de implementatie van Lean en Six Sigma. Waar het vroeger ging om zoveel mogelijk produceren, gaat het nu om stabiel te produceren. De integrale aanpak van AVEBE begint langzamerhand zijn vruchten af te werpen en is een zaak van techniek en gedrag.
AVEBE heeft de AVEBE strategy deployment en het AVEBE house ontwikkeld.
Ruud Timmer vertelt over de Lean & Six Sigma aanpak:
De grote lijn is de overgang van zoveel mogelijk tonnen draaien (van aardappel tot zetmeel) naar stabiel draaien. Tot voor kort gingen we voor zoveel mogelijk draaien op een dag. Dit betekende grote verschillen. Op goede dagen werd de capaciteit bepaald door kennis en ervaring bij productie, op slechte dagen werd de capaciteit bepaald door storingen, grondstoffen aanvoer en CIP.
Het stabiel draaien levert het volgende op:
• Een constante werkbelasting voor operators (zij kunnen tot 67 jaar doorwerken)
• Beheerst produceren leidt tot stabiele kwaliteit
• Beheerst produceren leidt tot meer capaciteit
• Beheerst produceren leidt tot reductie van kosten
Giena Klaassens HRM Manager bij AVEBE:
Omdat het bij Lean Transformation vooral om mensen gaat is, wordt de HRM afdeling meer en meer betrokken. Het is eigenlijk vreemd dat dit niet altijd zo was.