Over het gebruik van de Lean methoden om systematisch te werken aan de duurzaamheidsdoelen
Philips Drachten maakt deel uit van Royal Philips Nederland. Het is een gediversifieerd technologiebedrijf dat het leven van mensen wil verbeteren door zinvolle innovaties op het gebied van gezondheidszorg en consumenten levensstijl. Het bedrijf is marktleider op het gebied van cardiologische zorg, acute zorg en zorg voor thuis, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen en bovendien op het gebied van scheerapparaten, haartrimmers en mondverzorging producten.
Drachten is één van de grootste vestigingen van Royal Philips. In Drachten worden Philips Shavers (scheerapparaten) en scheerhoofden geproduceerd. Daarnaast zijn de bedrijfsfuncties technologie-, product-, procesontwikkeling en industrialisatie op de site gevestigd. Deze ontwikkelen tal van Consumer Lifestyle-producten, zoals de Wake-up Light, diverse stofzuigers, de Senseo-koffiezetters, waterkokers en de Airfryer. De vestiging in Drachten vormt één groot bedrijventerrein waar multidisciplinaire teams met elkaar samenwerken. Zij vormen een soepele, geïntegreerde productie- en ontwikkel keten. Samen zorgen zij ervoor dat alle bedrijfsprocessen goed verlopen. Van bevoorrading tot aflevering, van idee tot uitvoering.
Vanaf 1995 werkt men bij Philips aan World Class Manufacturing, vanaf 2009 is men gestart met Lean Excellence en heeft men de fabriek ingericht van functiegerichte afdelingen naar productfamilie gerichte value streams. Door slimme product- en productiearchitectuur, verregaande robotisering en creatieve en continu verbeterende medewerkers kan Philips Drachten de concurrentie met het verre oosten goed aan.
Smart Circular Excellence bij Philips en het Innovatiecluster Drachten.
In veel industriële sectoren is duurzaamheid een belangrijk thema. Ook in de high tech industrie is duurzaamheid van groot belang en dat niet alleen in de fabriek, maar ook in de eindproducten bij de klanten.
Bedrijven van het ICD zijn allen systeemleveranciers. Zij ontwerpen, maken en verlenen service bij (deel)systemen over de hele wereld in allerlei verschijningsvormen. Soms gecombineerd met het leveren van verbruiksgoederen erbij maar meestal niet.
In het recente verleden werden vooral systemen verkocht aan de klant, die dan bij het einde van de levensduur het systeem afdankte. Dat is in hoge mate aan het veranderen: de materiaalketen wordt gesloten en nu kunnen we dus betere over een cirkel spreken. De meeste ICD bedrijven hebben ook een kans om na einde levensduur het systeem terug te krijgen en daar vervolgens slimme, duurzame dingen mee te doen. Zo volgen de bedrijven de hele levenscyclus van deze systemen.
De gebruiksfase is hierbij de belangrijkste fase van de levenscyclus. Het kost enkele weken om producten te maken om vervolgens jarenlang te draaien. En ook het afdanken of hergebruiken van een systeem is een kwestie van weken.
In het ICD R & D project Smart Circular Excellence staat de gebruiksfase van een systeem prominent voorop. In onderstaande figuur zijn de topics van de gebruiksfase genoemd.
Om deze gebruiksfase te optimaliseren, hebben we nieuwe kennis nodig. Een die nieuwe kennis komt uit nieuwe inzichten die door data zijn verkregen. Steeds meer systemen zijn voorzien van allerlei sensoren waarmee deze data dan ook vergaart kan worden